cybersecurity bedrijfsdoelstellingen

Bedrijven die cybersecurity nauwkeurig afstemmen op hun bedrijfsdoelstellingen kunnen niet alleen kosten besparen bij cyberaanvallen, maar ook de omzetgroei vergroten en een groter marktaandeel veroveren. Uit het recente onderzoek van Accenture blijkt dat organisaties die zij noemen als ‘cyber transformers’, in staat zijn om klanttevredenheid te verbeteren en de kosten van cybersecurity-incidenten gemiddeld met 26 procent te verlagen. In deze blog analyseren we de bevindingen van het rapport State of Cybersecurity Resilience 2023 en verkennen we hoe cybersecurity strategisch kan worden ingezet om de veerkracht van organisaties te vergroten.

Cyber transformers en hun kenmerken

Volgens Accenture zijn ‘cyber transformers’ te herkennen aan vier kenmerken die bijdragen aan hun veerkrachtige cybersecurity-strategieën:

Integratie van cybersecurity met risicobeheer

Bedrijven die cybersecurity naadloos integreren met risicobeheer, zijn beter in staat om potentiële kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken voordat ze tot ernstige problemen leiden. Deze integratie stelt organisaties in staat om proactief te handelen en zich voor te bereiden op mogelijke bedreigingen.

Gebruik van cybersecurity-as-a-service

Het inzetten van cybersecurity-as-a-service biedt organisaties toegang tot gespecialiseerde beveiligingsdiensten zonder dat ze zelf de volledige infrastructuur hoeven te onderhouden. Dit maakt het mogelijk om te profiteren van geavanceerde beveiligingsexpertise en technologieën, waardoor de algehele cybersecurity wordt verbeterd.

Bescherming van het ecosysteem en supply chain-partners

Organisaties die zich niet alleen richten op hun interne beveiliging, maar ook proactieve maatregelen nemen om hun ecosysteem en supply chain-partners te beschermen, zijn beter bestand tegen aanvallen die zich via externe verbindingen kunnen verspreiden.

Automatisering als onderdeel van cybersecurity-programma’s

Het inzetten van automatisering binnen cybersecurity-programma’s biedt vele voordelen, zoals snellere detectie en respons op bedreigingen, vermindering van menselijke fouten en optimalisatie van middelen. Door automatisering te integreren, kunnen organisaties zich beter richten op strategische aspecten van cybersecurity.

Uitdagingen en mogelijkheden

Accenture benadrukt dat hoewel organisaties stappen zetten om cybersecurity-programma’s beter af te stemmen op bedrijfsdoelstellingen, er nog veel ruimte is voor verbetering. Meer dan 60 procent van de organisaties blijft het slachtoffer van succesvolle cyberaanvallen van buitenaf.

Inbedding van cybersecurity-checks

Om veerkracht in een dynamische digitale omgeving te waarborgen, pleit Accenture ervoor om cybersecurity-checks in te bouwen voordat nieuwe diensten of producten worden gelanceerd. Door beveiliging vroegtijdig in het ontwikkelingsproces te integreren, kunnen kwetsbaarheden tijdig worden opgespoord en verholpen.

Gefaseerde integratie van cybersecurity-maatregelen

Een gefaseerde integratie van cybersecurity-maatregelen zorgt ervoor dat beveiligingsinitiatieven geleidelijk worden ingevoerd en afgestemd op de specifieke behoeften van het bedrijf. Hierdoor wordt een efficiëntere en effectievere implementatie bereikt.

Verantwoordelijke voor cybersecurity

Het aanstellen van een verantwoordelijke voor cybersecurity binnen de organisatie is van vitaal belang. Deze persoon kan een integrale rol spelen bij het ontwikkelen, implementeren en handhaven van de cybersecurity-strategie van de organisatie.

Conclusie

Uit het onderzoek van Accenture blijkt dat organisaties die cybersecurity nauwkeurig afstemmen op hun bedrijfsdoelstellingen beter in staat zijn om klanttevredenheid te verbeteren en de kosten van cybersecurity-incidenten te verlagen. De ‘cyber transformers’ tonen aan dat een strategische aanpak van cybersecurity niet alleen defensieve bescherming biedt, maar ook kansen creëert voor omzetgroei en marktaandeelvergroting. Het integreren van cybersecurity met risicobeheer, het gebruik van cybersecurity-as-a-service, bescherming van het ecosysteem en supply chain-partners en het implementeren van automatisering zijn cruciale aspecten van een veerkrachtige cybersecurity-strategie. Door uitdagingen aan te pakken en mogelijkheden te benutten, kunnen bedrijven hun digitale transformatie-inspanningen versterken en een stevige basis leggen voor een veilige en succesvolle toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *